• 081-38202999
  • 081-38202998

در سال های اخیر نوع خاصی از رادیوگرافی ساده رایج شده که به آن رادیوگرافی دیجیتال میگویند. تفاوت این روش با روش سنتی در گیرنده تصویر مورد استفاده است. این همان تفاوتی است که دوربین های جدید دیجیتال با دوربین های قدیمی دارند. دوربین های عکاسی قدیمی تصویر را بر روی یک فیلم ضبط میکردند و آن فیلم باید در لابراتوار ظاهر و سپس بر روی کاغذ چاپ میشد ولی در دوربین های دیجیتال تصویر بجای فیلم بر روی یک صفحه الکترونیک حساس به نور تابیده میشود که اطلاعات نوری تصویر را تبدیل به سیگنال های الکتریکی میکند.

در رادیوگرافی دیجیتال هم بجای فیلم رادیولوژی، گیرنده تصویر حاوی یک صفحه الکترونیک است که همان کار را انجام میدهد. برخورد اشعه ایکس که از بدن بیمار عبور کرده است بر روی صفحه الکترونیک موجب تحریک نیمه هادی هایی که بر روی آن قرار دارد میشود. این نیمه هادی ها برحسب شدت اشعه ای که به آنها برخورد کرده شدت جریان الکتریکی را ایجاد میکنند. اطلاعات این سیگنال های الکتریکی به توسط کامپیوتر پردازش شده و بر روی مانیتور قابل دیدن است. البته میتوان تصویرهای حاصل از این نوع رادیوگرافی را بر روی فیلم هم چاپ کرد.

مزایای رادیوگرافی دیجیتال
• سرعت بالای تهیه تصویر
• کاهش هزینه ها به جهت حذف فیلم
• توانایی آرشیو تصاویر با سهولت بیشتر و امکان کپی فیلم به هر تعداد و بدون صرف هزینه اضافی
• توانایی ارسال تصاویر از مجاری الکترونیک و یا از طریق اینترنت
• توانایی پزشک در دسترسی به تصویر رادیوگرافی به محض تهیه آن و در نقطه ای دیگر
• کیفیت بهتر تصاویر
• امکان اصلاح تصویر (مانند بزرگ و کوچک کردن، روشن و تیره کردن، تغییر در کنتراست تصویر، علامت گذاری روی تصویر).

معایب رادیولوژی دیجیتال
1-هزینه راه‌اندازی رادیوگرافی دیجیتال برای دندانپزشکان بسیار بالااست
2-راه‌اندازی رادیوگرافی دیجیتال در اقدامات دندانپزشکی نیازمند آموزشهای خاصی می باشد که باید به طور دوره‌ای بروزرسانی شوند تا فرد از فناوریهای جدیدی که به سرعت در حال قدیمی شدن هستند، مطلع باشد.
3-سنسور PSP نازکتر از پلیت‌های فیلم می‌باشند و این امر آنها در معرض خمیدگی قرار داده و در اغلب موارد به تعویض نیاز دارند.

انواع روشهای رادیوگرافی دیجیتال
در تجهیزات دیجیتال تصویربرداری با اشعه ایکس ، تکنیکهای مختلفی مورد استفاده قرار گرفته تا علاوه بر کاهش دوز اشعه و افزایش کیفیت تصاویر ، نیاز به فیلم در هر بار اکسپوز نیز رفع شود .
بطور کلی میتوان تجهیزات تصویربرداری دیجیتال اشعه ایکس را به دو دسته زیر تقسیم نمود :
Solid state technology(DR)


1- Photostimulating phosphor technology(CR)
2- Solid state technology(DR)
Photostimulating phosphor technology(CR)
روش کار در دستگاههای CRبدین صورت است که بجای فیلم ، از صفحه فسفر حساس به نور برای تصویربرداری استفاده می شود .با اعمال اکسپوز ، نقاط مختلف صفحه متناسب با انرژی فوتونهای جذب شده ، انرژی دریافت میکنند . با قرار گرفتن صفحه فسفردر اسکنر و تابش باریکه لیزر به تک تک این نقاط و طی نمودن طول خطوط توسط لیزر ، انرژی جذب شده ذرات بصورت نور ساطع میشود که توسط لامپ مخصوص (photo-multiplier tube) دریافت و سیگنال حاصل وارد مبدل آنالوگ به دیجیتال شده ، تصویر دیجیتالی ایجاد می شود. این اسکنر بصورت مستقیم فایل تصویر را به کامپیوتر مربوطه ارجاع می دهد ومی توان تصویر را بر روی مانیتور مشاهده نمود.
1- charge-coupled device( CCD)
2- complementary metal oxide semiconductors( CMOS)
3-Flat panel
جدیدترین تکنولوژیDR فلت پنلها می باشند .از آنجا که در این فلت پنلها ، انرژی فوتونهای اشعه ایکس با عبور از بدن بیمار مستقیما به جریان الکتریکی تبدیل می شود ( در آنها نیازی به تبدبل اشعه ایکس به نور نیست ) به آشکارسازهای دیجیتال مستقیم موسومند. لایه خارجی در این پنل ها از یک الکترود high voltage( دارای اختلاف پتانسیل در حدود 5000 ولت ) تشکیل شده تا علاوه بر افزایش سرعت جذب انرژی فوتونهای اشعه ایکس در سطح سلنیوم موجب شود بارهای ایجاد شده به طرف الکترودها جذب شوند .این صفحات آشکارساز اشعه ایکس از میلیونها پیکسل ( میلیونها خازن کوچک و ترانزیستور متصل به آن ) تشکیل شده اند.
هزینه راه‌اندازی رادیوگرافی دیجیتال برای دندانپزشکان بسیار بالااست.. راه‌اندازی رادیوگرافی دیجیتال در اقدامات دندانپزشکی نیازمند آموزشهای خاصی می باشد که باید به طور دوره‌ای بروزرسانی شوند تا فرد از فناوریهای جدیدی که به سرعت در حال قدیمی شدن هستند، مطلع باشد. . سنسورهای PSP نازکتر از پلیت‌های فیلم می‌باشند و این امر آنها در معرض خمیدگی قرار داده و در اغلب موارد به تعویض نیاز دارند..